Waarom check-in at work zo ingrijpend is
Werken in onroerende staat
Zoek iets op over de aanwezigheidsregistratie in de bouwsector, en je ziet vaker de term ‘werken in onroerende staat’ terugkomen. Dat komt doordat de nieuwe regel betrekking heeft op zij die dit soort werken uitvoeren. Maar ‘onroerende staat’: wat mogen we daaronder verstaan? Concreet gaat het om alle werken die zijn uitgevoerd op een deel of een integraal onroerend goed: bouwen, verbouwen, afwerking, inrichting, herstellingen, onderhoudswerken, schoonmaken en afbreken. De regel dekt dus een hele lading. Daardoor is de kans groot dat de verplichte check-in at work ook op jouw werknemers van toepassing is. Trouwens: naast algemene werken in de bouwsector zijn er nog andere werkzaamheden die onder het toepassingsgebied vallen. Dan heb ik het over metaalconstructies, elektriciteitswerken, mechanisch vaste installaties in productie- of procesomgeving, automatisering, montage enzovoort.
Grote verantwoordelijkheid
Een nieuwe wetgeving betekent nieuwe controles, en zo dus ook meer verantwoordelijkheden. Die belanden allemaal in het laatje van de hoofdaannemer. Hij of zij moet duidelijk communiceren naar zijn onderaannemers dat elk van hen zijn of haar aanwezigheid moet registreren. Hoe je dat doet? Dat lees je op deze pagina. Bovendien is de hoofdaannemer het controlerend orgaan dat erop toeziet dat die registratie juist gebeurt.
Zware sancties
Wie zich niet aan de spelregels houdt, mag zich verwachten aan zware sancties. En dat kan jou als hoofdaannemer duur komen te staan – letterlijk zelfs. Laat jij, de werkgever, jouw werknemers werken zonder aanwezigheidsregistratie? Dan loop je het risico op een zure boete tot 6.000 euro, of een administratieve boete tot 3.000. En let op: dit geldt per werknemer in overtreding! Dus dat betekent dat je bovenstaande bedragen nog moet vermenigvuldigen met het aantal niet geregistreerde werknemers én met het aantal dagen van de overtreding. Dat geldt trouwens niet alleen voor je vaste werknemers. Deed je eerder al een beroep op onderaannemers of zelfstandigen, ben je ook voor hen verantwoordelijk.